2010. június 5., szombat

Itt az eper, itt a nyár?

Annyira, de annyira vártam már a hazai gyümölcsszezon kezdetét. Már áprilisban sem tudok ránézni a déligyümölcsökre, nemhogy megenni őket. Banán, narancs, grapefruit, december-januárban oké, de aztán megcsömörlik az ember lánya, és kínzó vágy fogja el a friss földieper illata és íze után, amit ugye a primőr se pótol, mert lehet ránézésre olyan, amilyet szeretne, de mondhatni se íze, se bűze…

A héten párszor már megörvendeztetett anyukám a kiskertünkből pár szem eperrel, eper ízű eperrel, de sajnos nem terem annyi mennyiség a kertben, hogy úgy igazán kielégítsem vele a több hónapja tartó éhségemet. Sajnos a piaci-zöldségesbeli árak sem tették lehetővé, hogy kilószám vegyem ezt a finom gyümölcsöt, de eljött az én időm: beindult Pomáz határában az eper szedd magad, szedd és edd degeszre magad. Sajna eddig az eső nem engedte, hogy bevessem magam az eperföld közepébe, de végre ma, ma kisütött a nap. Műanyag edénykékkel felszerelkezve nekivágtunk Leventémmel. A 11-es útról jövő bekötőút szinte járhatatlan volt az út szélén parkoló autóktól, mert a szántóföldön olyan dagonya volt, hogy csak a bátrabbak mertek bemenni (mi is). Az elején, még próbáltunk finomkodni, kikerülni a mélyebb tócsákat, de aztán hamar rájöttem, hogy nincs hová kerülni, nem ússza meg a lábam tisztán, akárhogy is próbálom, úgyhogy az erőfeszítéseket és a koncentrálást átcsoportosítottam az eperszedés irányába.

De így, a pocsolyákban gázolva elfogott a nosztalgia. Régesrégen, kicsi lány koromban, megboldogult nagypapám és egy történet jutott eszembe, amikor is a játszótéren, egy nagy eső után, a hinta és a mászókák alatt szépen meggyűlt a víz, és a kellemes napocska a kis tócsákat finom melegre hevítette, és a 4-5 éves forma leányzó (én), nagy-nagy örömmel pacsált benne kicsi lábaival. Mikor a drága jó ember odaszólt a rossz unokájának: „Édes lányom, hát jó, hogy nem fekszel rögtön bele!” A négy éves átokrossz gyerek mit gondoltok mit csinált? Nem, nem gondolkozott el a kijelentésen, hanem olybá vette a dolgot, mint ötletadó idősebb és igen tisztelt személy szíves kérése lett volna, aminek ugye nem szabad ellenállni, és azon nyomban a mászóka alatti pocsolyát átavanzsálta kis medencének, melyben kellemesen elücsörögött egészen addig a pontig, míg a jó öreg nem jött, és a nyakánál fogva nem pecázott ki, és vitt haza a nagymamához, aki rögtön neki is szegezte a kérdést hites urának: „Hát te Jóóózsi, mit csináltál ezzel a gyerekkel????”….


No de térjünk vissza az eperhez, ha már ezért gyűltünk itt össze. Szóval tapicskoltam a már ronggyá ázott, saras szandálomban, és próbáltam a legszebb, legnagyobb, legérettebb epreket megcsípni magamnak. Ami nem volt könnyű feladat, lévén tömeg volt. Bár nagy az eperföld, és a tömeg eloszlott, de mégis olyan érzésem volt, hogy mindent letaroltak előttem… Azért sikerült 7 kilót szedni, és szerintem olyan másfelet megenni. Most így este 7 óra felé vagyok, eddig csak epret ettem, de még mindig nem unom. Próbálok ma gyümölcsnapot tartani, néha kell, és néha jó, ha hagyjuk egy kicsit fellélegezni a szervezetünket. Egyébként is, a szegedi buli óta eléggé eleresztettem magam, és így tavasszal nem kéne… (Tavasszal???? júúúnius van, nyár van, csak érzésem nincs, mert mondhatni idén a tavasz elmaradt, és most, hogy kettőt pislogott ránk a napocska, most hiszem azt, hogy eljött a tavasz, pedig itt volt, csak nem vettük észre.)

És jó, ha tudjátok: a világ egyik legegészségesebb gyümölcse az eper, ráadásul lelkiismeret-furdalás-nélkül élvezhetjük: mert minél többet fogyasztunk belőle, annál karcsúbbak leszünk! Nemcsak finom, de több, mint háromszáz biológiailag értékes anyagot is tartalmaz. Még a növény leveleiben is gyógyító erő van.., Az eper 10 dekájában 30 kalória van. A mangán tartalma segíti a zsírégetésért felelős enzimek, ezenkívül az anyagcserét serkentő pajzsmirigyhormonok termelődését, kálium és asparagin nevű fehérje-építő kocka vízhajtó hatású. (így legalább már tudom miért járok fél óránként pisilni ma) C-vitamin tartalma nagyon magas, több, mint a citromban, hisz 10 dkg eperben 50 mg C-vitamin található, és így segít abban, hogy a vér folyékony maradjon, és a bioaspirin tartalma pedig csökkenti a gyulladást és fékezi a fájdalmat, ezenkívül segít leküzdeni a fejfájást és a migrént. Az eper kálium és magnézium tartalmán kívül az E- és C-vitaminja csökkenti a koleszterin szintet és a túl magas vérnyomást, megelőzi a trombózist és a vérerek beszűkülését, így az infarktust is. A cink és a C-vitamin páros a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben segíti az immunrendszert. Az eper vastartalma segíti a vér oxigén szállítását, folsav tartalma segíti a vérképződést, és a boldogsághormonokat is. Tehát az eper kivételesen jó C-vitamin forrás. A C-vitamin tartalma pedig erősíti a hajszálereket és a sejtfalat, ezenkívül létfontosságú a bőr petyhüdését megakadályozó kollagén termelésben! Tíz szem eperben több C-vitamin van, mint egy narancsban. Ráadásul akár a balkonon is megterem, így nem vész el belőle szállítás közben a vitamin, és a szénhidrát tartalma is jóval barátságosabb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése