A kuszkusz egyik kedvenc alternatív köretem volt rizs helyett, vagy mellett, de áprilisi marokkói utam során sikeredett annyit egyek, hogy mostanáig nagyon rá se bírtam gondolni a témára, nem hogy még neki is álljak elkészíteni, pláne nem megenni. Mostanában érkezett el az idő, és az újításra is. Mint említettem, a kuszkusz köretként funkciónált – eddig. Kezdem felfedezni mennyire sokoldalú ez az gabonaféle, és mennyire könnyű az elkészítése, hogy az élettani hatásairól ne is szóljak.
A Maghreb országokban nem is olyan rég még óriási mennyiségeket készítettek házaknál, hogy legyen tartalék a nagyobb családi események megünnepléséhez. Maga a daramorzsolás is ünnep volt, hiszen sok asszony jött össze, vidám pletykálkodással, énekléssel töltötték a napot. Marokkóban most is van, aki ad a finom részletekre, és házhoz rendeli a „dadákat”, vagyis a kulináris hagyományok és titkok őrzőit. A dadák igencsak misztikus asszonyok, származásukról kérdezni tilos, annyit lehet sejteni, hogy rabszolgák leszármazottai, többnyire fekete bőrűek. De manapság azért arrafelé is ritkul a házi készítésű kuszkusz. A gyári pedig három minőségben kapható (finom, közepes és durva). Elterjedt az előfőzött változat is. Hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog, jegyezzük meg, hogy kuszkusz készülhet más gabonákból is: például árpából, kölesből, kukoricából, árpacsírából, de akár kenyérmorzsából is.
Ennyit talán a történelemről, most lássuk a recepteket:
TABULÉ
Hozzávalók:
- 2 csésze kuszkusz
- 2 db paradicsom
- egy fél kígyóuborka
- egy fél lilahagyma (vagy ha kisebb akár egy egész is)
- 3-4 db újhagyma felszeletelve
- 2 csokor petrezselyem
- 2-3 szál menta
- 1 egész citrom héja és leve
- 3 evőkanál olívaolaj
- só és bors
Felaprítod a petrezselymet, a mentát, és szépen sorban összevágod kockára a zöldségeket, egy tálban összekevered, és amikor megvagy, és langyosra hűlt a kuszkusz, az egészet jól összekevered, és kis ideig hagyod, hogy az ízek jól összeérjenek.
És ha már kuszkusz, ne csak sósan, édesen is készítsétek el:
ARAB ÉDESSÉG
Hozzávalók:
- 30 dkg kuszkusz
- 10 dkg vaj (még jobb a ghee)
- 1/2 dl olaj (én ezt elhagytam)
- 30-40 dkg datolyamassza, ha több se baj (vagy turmixban pépesített datolya)
A végére egy örök kedvenc:
Hozzávalók.
- 1 bögre kuszkusz,
- 2 bögre tej,
- 1 teáskanál méz,
- 2 evőkanál kókuszpehely (vaníliás cukorral is helyettesítheted),
- aszalt gyümölcs aprítva (füge, sárgabarack stb.).
Köszi! :) Detti
VálaszTörlés